درحـال ذخـیره سـازی...
گروه
08 جولای 2018
10637

حکم شوخی با نامحرم فامیل یا غریبه در فضای مجازی یا حقیقی

یکی از مهمترین مسائلی که این روزها در جامعه باید به آن توجه کرد، ارتباط با نامحرم و شوخی و مزاح با آنها است. با نام های مختلف: روابط عمومی مناسب، بازار یابی، خوش اخلاقی و…

شوخی با نامحرم در فضای مجازی بستر این سوال را پیش می آورد که حکم شرعی این شوخی ها چیست؟

 

شوخی با نامحرم در تلگرام و فضاهای مجازی در صورتی که به قصد برانگیخته شدن شهوت باشد حرام است.شوخی با نامحرم در فضای مجازی و واقعی فرقی ندارد.

 

از نظر شرع مقدس اسلام هرگونه ارتباط بین دختر و پسر، قبل از ازدواج، اعم از ارتباط مستقیم و غیرمستقیم، اگر با قصد لذت (جنسی) باشد و یا خوف فتنه و ترس افتادن به گناه در آن وجود داشته باشد، جایز نبوده و اشکال دارد.

 

حکم شوخی با نامحرم در تلگرام و فضای مجازی

آیت الله مكارم شیرازی: شوخی كردن با نامحرم در فضای مجازی در صورتی که دارای مفسده یا با ریبه همراه باشد یا باعث تحریک شهوت بشود حرام است و شایسته است مومنین از چنین اموری خودداری كنند.

 

آیت الله خامنه ای: شوخی با نامحرم در فضای مجازی اگر جملات رد و بدل شده ریبه آور (همراه با لذت جنسی) نباشد و مفسده نداشته باشد اشكالی ندارد. البته چون غالبا این موارد با ریبه یا مفسده همراه است بهتر است مومنین از چنین اموری پرهیز كنند.

 

سایر مراجع تقلید: شوخی کردن با نامحرم اگر با قصد لذت (جنسی) باشد و یا بترسد به گناه بیفتد، جایز نیست.

 

گفتگو با نامحرم به صورت مستقیم یا از راه دور

همه مراجع: در گفتگو با نامحرم به طور مستقیم یا از راه دور هیچ تفاوتی در حکم نمی کند و در هر دو مورد، اگر با قصد لذت و ترس افتادن به حرام باشد، اشکال دارد.

 

چت کردن با نامحرم

همه مراجع: در چت کردن در صورتی که خوف فتنه و کشیده شدن به گناه وجود داشته باشد جایز نیست.

 

سلام کردن به نامحرم

همه مراجع: اگر بدون قصد لذت و ترس افتادن به حرام باشد، اشکال ندارد.

 

ارتباط صمیمی با نامحرم در محل کار یا مهمانی

همه مراجع: دوستی بین دختر و پسر جایز نیست؛ چون ترس افتادن به گناه در میان است. اما ارتباط شغلی، اگر باعث مفسده نشود و موازین شرع در آن رعایت شود، اشکال ندارد.

 

ارسال تلگرام به نامحرم و طرح مسائل شهوانی

همه مراجع: طرح مسائلی که باعث ایجاد فتنه و فراهم آوردن زمینه فساد است، اشکال دارد.

 

چت كردن افراد متاهل

آیت الله سیستانی: ارتباط نوشتاری و نامه نگاری دختر و پسر نامحرم از طریق کامپیوتر و شبکه اینترنت جایز نیست.

 

همه مراجع: صرف حرف هاى معمول، چنانچه همراه با لذت بردن نباشد و موجب خوف وقوع در حرام هم نباشد مانعى ندارد.

 

شوخی با نامحرم در روایات

شوخی کردن با نامحرم، حریم میان آنها را کم رنگ نموده و احتمال وقوع گناه را در بین آنان تقویت می کند. اولیای دین افراد را از مزاح با نامحرم بر حذر داشته اند.

 

از پیامبر اکرم (ص) نیز نقل شده است که فرمود: «مَنْ فَاکهَ امْرَأَهً لَا یمْلِکهَا حُبِسَ بِکلِّ کلِمَهٍ کلَّمَهَا فِی الدُّنْیا أَلْفَ عَامٍ فِی النَّار»؛ «کسی که با زن نامحرمی مزاح کند، به ازای هر کلمه ای که با او سخن گفته، هزار سال در دوزخ حبس می شود.»

 

ابابصیر، از شاگردان امام صادق (ع) می گوید در کوفه به زنی قرآن می آموختم و روزی اتفاق افتاد که با او مزاح کردم. هنگامی که در مدینه به محضر امام باقر (ع) وارد شدم، مرا سرزنش کرد و فرمود: «مَنِ ارْتَکبَ الذَّنْبَ فِی الْخَلَاءِ لَمْ یعْبَأِ اللَّهُ بِهِ أَی شَی ءٍ قُلْتَ لِلْمَرْأَهِ فَغَطَّیتُ وَجْهِی حَیاءً وَ تُبْتُ فَقَالَ أَبُو جَعْفَرٍ لَا تَعُد»؛ «کسی که در خلوت مرتکب گناه شود، خدا به او اعتنا نمی کند. چه چیزی به آن زن گفتی؟ از خجالت چهره خود را پوشاندم و توبه کردم. حضرت فرمود: دیگر تکرار مکن.»

 

شوخی با نامحرم در قرآن

علاوه بر آن که لازم است محتوای مطالبی که بین دو جنس مبادله می شود، پسندیده باشد، همچنین ضرورت دارد که افراد لحن کلام خود را به گونه ای قرار دهند که از ایجاد هرگونه تحریک، تطمیع و وسوسه در مخاطب جلوگیری شود.

 

خداوند متعال به همسران پیامبر می فرماید: «یا نِساءَ النَّبِی لَسْتُنَّ کأَحَدٍ مِنَ النِّساءِ إِنِ اتَّقَیتُنَّ فَلا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَیطْمَعَ الَّذی فی قَلْبِهِ مَرَضٌ وَ قُلْنَ قَوْلًا مَعْرُوفا»

«ای همسران پیامبر! شما همچون یکی از زنان معمولی نیستید اگر تقوا پیشه کنید؛ پس به گونه ای هوس انگیز سخن نگویید که بیماردلان در شما طمع کنند، و سخن شایسته بگویید.»

 

شکسته شدن قبح ارتباط با نامحرم

با توجه به اینکه اینترنت تبدیل به زبانی رایج، علی الخصوص بین جوانان شده است، یکی از مهمترین مسائلی که این روزها جامعه ما را تهدید می کند، شکسته شدن قبح ارتباط با نامحرم است.

 

البته ارتباط در این فضا (چت کردن) فی نفسه اشکالی ندارد اما در صورتی که مفسده داشته باشد و یا باعث گناه شود جایز نیست، چون شیطان وعده داده است بین دو نامحرم حاضر شود و تا آن دو را به گناه نکشد دست برندارد.

به نظر می رسد پرداخت هر چه بیشتر و جامع تر به این موضوع از ضرورت های جامعه امروز علی الخصوص در دانشگاه ها و محیط های مذهبی می باشد چرا که با عباراتی نظیر اینکه: فضای مجازی ادبیات مخصوص به خود را دارد و رعایت آداب برخورد حضوری را در آن لازم نمی دانند، بسیاری از انحرافات شکل گرفته است.

 

بنابراین بر هر مسلمانی لازم است در برابر شکسته شدن مرزهای شرعی ایستادگی کند و چنانچه قصد بالا بردن آگاهی های خود را دارد ترجیحا به همجنسان خود مراجعه کند.

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید